De gasrekening van RKSV NEO Borne is gehalveerd

Voetbalclubs krijgen de komende jaren te maken met aanzienlijke kostenstijgingen voor elektriciteit, water, gas en afvalverwerking. Hierdoor kunnen de contributies in 6 jaar tijd met 75% stijgen. Investeren in duurzaamheid is noodzakelijk om de kosten te drukken en om de sport toegankelijk te houden voor leden. Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau EnergyC, in opdracht van de KNVB en duurzaamheidspartner Mitsubishi Electric. Gelukkig ontwikkelen steeds meer voetbalclubs strategieën voor energie-efficiëntie, duurzaamheid en kostenbeheersing. Zo ook RKSV NEO in Borne, dat in de zomer van 2023 de cv-ketels voor warmtapwaterbereiding en verwarming in haar kleedkamergebouw met ontvangstruimte verving door Mitsubishi Electric warmtepompen van leverancier Alklima. Dankzij de verduurzaming is de gasrekening van RKSV NEO gehalveerd.

De verduurzaming van de verwarmings- en warmtapwaterinstallaties vond plaats op een natuurlijk moment, vertellen voorzitter Frans ten Tusscher en penningmeester Wim Goorman van RKSV NEO. “De cv-ketels met boilervat van het kleedkamergebouw waren aan het eind van hun technische levensduur gekomen. Eén van de ketels voor warmtapwaterbereiding was zelfs al uitgevallen, waardoor sporters op piekmomenten niet altijd warm konden douchen. Een snelle oplossing was geboden. We hebben Kamperman Adviseurs in Installatietechniek gevraagd om een advies voor vervanging en verduurzaming uit te werken en hebben ons georiënteerd in de wereld van warmtepomptechniek. Zo kwamen we al snel op het spoor van Mitsubishi Electric en Alklima.”

Duurzaamheidspartner van de KNVB
De KNVB en duurzaamheidspartner Mitsubishi Electric ondersteunen sportverenigingen bij het verduurzamen van hun sportaccommodaties. “Naast zonnepanelen, led-veldverlichting en isolatie spelen onze warmtepompoplossingen voor verwarming en warmtapwater hierin een essentiële rol”, vertelt Clubexpert Peter Muizebelt. “Tijdens de Vakbeurs Sportaccommodaties kwamen wij in contact met Frans en Wim, die zeer geïnteresseerd waren in onze oplossingen. Zo is het spreekwoordelijke balletje gaan rollen. Wij hebben de installatie-adviseur benaderd en onze ideeën voorgelegd. Hierbij hebben we in eerste instantie gefocust op de verduurzaming van de warmtapwaterinstallatie voor de 14 kleedkamers en 2 scheidsrechters-kleedkamers.”

Maximale warmteoverdracht, laag GWP
“We hebben gekeken of onze warmwater voorraadboilers logisch opgesteld konden worden in de technische ruimte”, vertelt Muizebelt. “Ook hebben we het warmwaterverbruik op piekmomenten geïnventariseerd. Op basis hiervan is gekozen voor een warmtepomp waarmee een groot volume aan warmtapwater voor de douches geproduceerd kan worden. Hiermee bespaart RKSV NEO niet alleen op haar energiekosten, maar draagt zij ook bij aan een beter milieu.”

Exact genoeg warmtapwater
De CO2-warmtepomp is gekoppeld aan 3 voorraadboilers van 500 liter per stuk in parallelbedrijf, die in 2 uur tijd volledig gevuld kunnen worden. Hiermee is exact genoeg warmtapwater beschikbaar voor elk piekmoment. “Doordat de temperatuur van de boilerinhoud standaard staat ingesteld op 70°C, wordt direct aan de legionella-eisen voldaan”, vertelt Marcel Bijen, Hoofd Verkoop bij installatiebedrijf FH Loohuis. “Doordat de warmtepompinstallatie volledig elektrisch functioneert, kan RKSV NEO haar eigen (gratis) opgewekte zonne-energie voortaan benutten voor de warmtapwaterbereiding.”

Van het gas af
In navolging van de warmtepomp is ook gekozen voor een warmtepomp ten behoeve van de bestaande vloerverwarmingsinstallatie in het kleedkamergebouw, vertelt Bijen. “Hiermee is het volledige gebouw gasloos gemaakt. Muizebelt: “Omdat sporters zich slechts kort in de kleedkamers bevinden, staat de temperatuur hier ingesteld op een relatief lage maar comfortabele temperatuur van 19°C. Hiermee worden alle besparingskansen in het gebouw benut.”

Kennismaken voor energieadvies op maat
Ben jij benieuwd of een soortgelijke oplossing iets is voor jouw club? Onze Clubexperts staan klaar om met jullie bestuur, duurzaamheidscommissie of leden alle mogelijkheden voor jullie accommodatie te bekijken. Een duurzame club is voor iedereen interessant en kan de club een heleboel opleveren. Maak nu een vrijblijvende afspraak en zet duurzame stappen met jouw vereniging!

Nieuws