OVV Oostvoorne scoort met gloednieuw en duurzaam clubgebouw

Veldverlichting, de frituurpan, tegelijkertijd douchen; het energie- en waterverbruik van een doorsnee voetbalclub kun je niet vergelijken met dat van een woonhuis. Daar komen extra uitdagingen bij kijken, merkten ze ook bij OVV Oostvoorne.

Door een intensieve samenwerking tussen de club, architect, adviseur, installateur en Mitsubishi Electric kon de vereniging in december 2023 hun gloednieuwe sportcomplex in gebruik nemen. 

Dennis van der Pol, niet alleen directeur bij Coneco maar ook een toegewijd lid van OVV Oostvoorne, lacht bij de vraag waarom de club koos voor een geheel nieuw pand in plaats van het oude te renoveren. Als één van de leden van de bouwcommissie van de Zuid-Hollandse voetbalclub, was hij goed bekend met de staat van het verouderde complex uit de jaren ’50. “Mensen durfden de zolder niet op, bang om door de vloer te zakken. Zo slecht waren de vloerplaten. Om effectief energie te besparen en volledig van het aardgas af te stappen, was een rigoureuze aanpak nodig; platgooien en opnieuw beginnen,” legt hij uit.

Gezamenlijk uitdagingen tackelen

Het initiatief om het oude pand te vernieuwen kwam van de toenmalige voorzitter, Andries Schouten, in samenwerking met architect Bert Toorman van Toorman Architecten Schiedam. Met de hulp van adviseur Ed Bloem van Bloem Installatieadvies uit Rotterdam werd een uitgebreid plan ontwikkeld, inclusief een grondige Bouwbesluit-toetsing en EPC-berekening. Een uitdaging was het vinden van ruimte voor de installaties, maar in samenwerking met Alklima, leverancier van Mitsubishi Electric warmtepompen, werd hier een passende oplossing voor bedacht.

Na het eerste conceptontwerp kwam de bouwcommissie regelmatig samen om de plannen verder uit te werken. Deze commissie bestaat uit enthousiaste leden van OVV Oostvoorne met expertise in de installatie- en bouwsector, wat essentieel was voor het succesvol verduurzamen van het verenigingsgebouw.

Een collectief belang stond voorop bij alle betrokken partijen, en de samenwerking verliep soepel van begin tot eind. Het resultaat was een nieuw clubgebouw, met duurzaamheid zowel op- als naast het veld, tot grote tevredenheid van de clubleden.

Warmtapwatervraag bijhouden

Een hoogtepunt van het nieuwe gebouw is het slimme en duurzame douchesysteem, waarbij het binnenklimaat wordt gemonitord door Priva. Dit systeem biedt gedetailleerd inzicht in onder andere legionellaspoeling en energiestromen. Daarnaast zijn er CO2-warmtepompen en oplaadboilers van Mitsubishi Electric geïnstalleerd, die op zonnige dagen warm water leveren via zonnepanelen op het dak.

Een ander pronkstuk is de Mitsubishi Electric warmtepomp op basis van CO2, die het warmtapwater voor de douches verzorgt met een hoog rendement. De technische ruimte herbergt ook een aparte laagtemperatuur lucht/water-warmtepomp voor ruimteverwarming, die zelfs bij zeer lage buitentemperaturen efficiënt werkt.

Met een geavanceerd Priva-gebouwbeheersysteem zijn vrijwel alle technische onderdelen van het gebouw verbonden, wat zowel de installateur als de gebruiker inzicht geeft in prestaties en eventuele storingen, en helpt bij het voorkomen van onnodig energieverbruik.

Duurzaamheidspartner KNVB

Voetbalclubs krijgen de komende jaren te maken met aanzienlijke uitdagingen op het gebied van energiebeheer, met name wat betreft elektriciteit, water, gas en afvalverwerking. Een recent onderzoek, uitgevoerd door EnergyC in opdracht van de KNVB en duurzaamheidspartner Alklima/ Mitsubishi Electric, benadrukt de noodzaak voor voetbalverenigingen om te investeren in duurzaamheid om hun financiële positie te versterken en de sport toegankelijk te houden. 

Kennismaken voor energieadvies op maat

Onze Clubexperts staan klaar om met jullie bestuur, duurzaamheidscommissie of leden alle mogelijkheden voor jullie accommodatie te bekijken. Een duurzame club is voor iedereen interessant en kan de club een heleboel opleveren. Maak nu een vrijblijvende afspraak en zet duurzame stappen met jouw vereniging!  

Nieuws