Sportclub Den Dungen: sporten moet betaalbaar blijven

Sportclub Den Dungen, onderdeel van de KNVB Groene Club, zet een nieuwe duurzame stap. Na eerdere verduurzamingsmaatregelen, waaronder led-verlichting en zonnepanelen, gaat de club nu gasloos met de installatie van een Mitsubishi Electric warmtepomp.

In 2023 deden bijna 400 clubs mee aan de Groene Clubweken. Na het indienen van een uitgebreide motivatie, was Den Dungen één van de drie winnaars van de Mitsubishi Electric warmtepomp ter waarde van 30.000 euro. Deze prijs stelt de sportclub in staat om verdere stappen te zetten in het verduurzamen van hun accommodatie.

Voorzitter Cees van Drunen benadrukt dat deze stap niet alleen bijdraagt aan een groener sportcomplex, maar ook aan het betaalbaar houden van sport voor leden. Met de warmtepomp wordt het gasverbruik geëlimineerd, wat niet alleen duurzaamheid bevordert maar ook kostenbesparingen oplevert. Het project, geschat op 180.000 euro, wordt gefinancierd met de gewonnen Mitsubishi Electric warmtepomp, een subsidie van Rabo Club Support, gemeentelijke lening en eigen middelen. De gemeente draagt 60.000 euro bij, terwijl de club 16.000 euro van de gemeente leent.

Elke stap wordt genomen met de gedachte dat het sporten voor de leden betaalbaar moet blijven. In Den Dungen betalen senioren 175 euro per seizoen, junioren 125 euro en pupillen 105 euro. Een vergelijk met andere clubs binnen de gemeentegrenzen van Gestel: bij BMC in Berlicum variëren de bedragen van 143 tot 205 euro, bij SCG’18 van 119,50 tot 185,50 euro per seizoen.

Naast de installatie van de warmtepomp richt sportclub Den Dungen zich op verdere duurzaamheidsinitiatieven, waaronder het optimaliseren van afvalbeheer en het gebruik van overtollige zonne-energie voor laadpalen op de parkeerplaats.

Sportclub Den Dungen neemt met deze stappen een leidende rol op zich en dient als voorbeeld voor andere sportclubs in het land. De KNVB heeft de club gevraagd het energieverbruik en de besparingen goed te monitoren, zodat andere verenigingen kunnen profiteren van hun ervaringen.

Bron: AD

Nieuws