Start snel met ventileren. De sportaccommodaties in Nederland worden steeds beter geïsoleerd, waardoor we minder energie gaan verbruiken. Maar goed isoleren kan negatieve gevolgen hebben voor de luchtkwaliteit in een gebouw. De oplossing hiervoor is ventileren en daar zijn drie goede redenen voor. We leggen je uit wat het belang is van goede ventilatie en hoe je dit kunt bereiken.
Een goede luchtkwaliteit
Een mens heeft zuurstof nodig en ademt waterdamp en koolstofdioxide uit. Wanneer je onvoldoende ventileert, dan is er een slechte luchtcirculatie in het pand en wordt er onvoldoende zuurstof toegevoerd en onvoldoende “vuile” lucht afgevoerd. Dit is nadelig voor de luchtkwaliteit en de gezondheid. Door goed te ventileren kan dat voorkomen worden.
Vocht afvoeren
In kleedkamers en kantines wordt er heel wat vocht geproduceerd. Door te douchen en te komen, maar ook al door gewoon te ademen. Een groep van 3 personen produceert gemiddeld al zo’n 10 tot 20 liter vocht per dag. Indien er niet genoeg geventileerd wordt, kan deze damp nergens naartoe en zal het gaan condenseren op ramen, muren en plafonds. Hierdoor ontstaat op den duur onherroepelijk schimmelvorming. Deze schimmels zijn slecht voor je gezondheid en moeilijk te verwijderen. Met een goed ventilatiesysteem zorg je ervoor dat vochtige lucht snel de ruimte uit gaat. Ventileren maakt hierbij een groot verschil.
Beter voor je gezondheid
Mensen met astma of allergieën weten vaak hoe belangrijk frisse lucht en ventileren is. Een ruimte met muffe lucht waar je je benauwd in voelt is erg vervelend. Een slechte luchtkwaliteit kan ook voor allerlei andere gezondheidsklachten zorgen, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. En dat is natuurlijk zonde, want het probleem is heel makkelijk te voorkomen met ventileren. Door een ventilatiesysteem te plaatsen zijn al deze kwalen verleden tijd.
Hoe kun je het beste ventileren?
We krijgen vaak vragen als ‘Is het niet voldoende om een raam open te zetten?’. Inderdaad, een raam openzetten is zeker goed, maar niet voldoende. Vooral in de winter worden de ramen niet al te vaak opengezet, want dit geeft veel energieverlies of klachten in wooncomfort. Ook is er vaak niet in elke ruimte een raam of andere mogelijkheid tot natuurlijke ventilatie.
Het beste is om te zorgen voor een constante luchtcirculatie door gebruik te maken van een geschikt ventilatiesysteem. Door toepassing van mechanische balansventilatie bij voorkeur met warmteterugwinning (WTW) zoals de Lossnay van Mitsubishi Electric worden vochtproblemen, gezondheidsklachten en energieverlies voorkomen.
Goed ventileren is niet alleen bevorderlijk voor de luchtkwaliteit, maar ook voor je gezondheid. Onze Clubexperts staan klaar om jou te adviseren en de mogelijkheden te bekijken. Maak nu een vrijblijvende afspraak en zet duurzame stappen met jouw vereniging!